Thursday 12 July 2012

Fried Squid With Dried Chili


Sila cuba RESEPI ini... :)



-sotong tu potong besau2 ckit..klu besar potong 6 klu kecik potong 4..


-kelar2 isi sotong..masak lebih kurang5min atas api tanpa air(nnt air sotong tu ada n toskn)..


-utk bahan sos, tumis cili kering (dipotong), bawang merah potong besar, bwg putih pecahkan je..,halia dihiris2 nipis sekeping2.


-bila dah garing, masukkan sos tiram, sos pekat, sos cair, sedikit garam n gula (semuanya secukup cantik mata memandang n rasa ye)...hehhehee


-klu nak sedap tambah sedikit sos lea&perins (klu ada at umah la)..


-bancuh tepung jagung + air rebusan sotong td.. lebur dlm kuali ye...


-masak/tumis dgn api yg kecil supaya tidak hangus...


-masukkan dlm mangkuk n utk hiasan, taburkan daun bawang..



SELAMAT MENCUBA UNTUK RESEPI BERBUKA PUASA.. 

No comments:

Post a Comment